Hengellinen Metalli

Kuva

Tyhmä määritelmä? Aivan.

Hengellinen metalli syntyy, kun tavat kuolevat, mutta henki elää. Texasilainen necroklassinen Goatcraft innoitti minut tähän artikkeliin. Oiva esimerkki, miten metallia voi tehdä ilman, että turvautuu tavallisiin keinoihin (särö, tuplabasso, huutolaulu). Metallin henki jatkuu Goatcraftissä, vaikka muut tyylit ovat jo elämässä loppuun lyhyen elämänkaarensa. Hevimetalli on lapsuuden musiikkia ja lapsuus loppuu vääjäämättömästi joskus, halusimme sitä tai emme. Sama lapsen henki kumminkin asuu meissä läpi elämämme, vaikka kuoremme vaihtuvat. Huono esimerkki uudesta suunnasta metallille, jota en voi kumminkaan olla käyttämättä, on Metallica. Heidän onnistuneimmat kappaleet, Orion ja The Call of Ktulu, ovat antaneet osviittaa siitä, mihin suuntaa metalli voisi kehittyä kultakautensa jälkeen. Kappaleet muistuttaisivat enemmän mini-sinfonioita kuin tavallista pop- tai rockkappaletta. Vaikka Metallican ilmaisutavat olivatkin perinteisiä (särö, tuplabasso, huutolaulu), tulos oli kumminkin erittäin tuore, vaikkakin metallia siinä kuin mikä muukin heidän levyillä ollut raita.

Kuva

Suomalainen Beherit teki  metallin laskuhumalassa elektronisen levytyksen, aikaansa edellä olleen Electric Doom Synthesiksen, joka ei ollut metallia nähnykkään, mutta kuulosti yhtä ilkeältä kuin parhaimmat death ja black metal levyt. Esitystekniikka oli midi-vetoinen syntetisaattorinauhoitus, ja lopputulos muistutti tulevaisuuden kauhuelokuvan soundtrackia, jolle rock-albumi oli vieras taiteenlaji. Norjan mestari, Varg Vikernes ja hänen yhden miehen yhtyeensä Burzum, taas liikkui uransa alkuajoista lähtien sinfoniamaisilla vesillä ja onhan tehnyt jopa pari puhdasta syntetisaattorilevyä. Molemmat (Dauði Baldrs, Hliðskjálf) ovat mielestäni erinomaisia. Vikernesin levyttämä Tomhet on myös genren kärkituotantoa. Synkkä, unenomainen ja eeppinen. Ja vaikka Burzuminkin kiivain luomiskausi on ohi, ei tule kumminkaan vielä unohtaa tätä metallin valovoimaista ja ristiriitaista artistia, ketä on aina marssinut metallin etujoukoissa. Hänen uusin albuminsa, Sôl Austan, Mâni Vestan, on erittäin hieno levytys ’uutta’, hengellistä metallia. Musiikki on jotain, mitä et ole oikein ikinä kuullut, tai et ainakaan osaa kuvailla sitä sanoin,  mutta samallalöydät siitä oudon, rauhoittavan vaikutuksen, joka on tuttu jokaiselle metallia enemmän kuunnelleelle. Suosittelen tätä levyä erittäin lämpimästi kaikille, olit sitten metallipää tai et. Hienoa nähdä, kuinka artistit osaavat vielä luoda nahkansa, eivätkä vaan toista samaa jo hyväksi havaittua kaavaa.

henki1

Tämän(kin) uuden suunnan juuria voisi etsiä Black Sabbathin War Pigs kappaleesta. Biisi on erittäin pitkä, sisältää paljon erilaisia osia, eikä siihen riitä tavallisen poppia kuuntelevan kärsivällisyys. Metalliheimolle se on kuitenkin merkkiteos. Erittäin raskas, mutta samalla myös häikäisevän kaunis, todellinen. Tähän suuntaan metalli voisi liikkua taas yhden ajan tullessa päätökseen. Eikä tarvitse tutkia kuin hieman historiaa, esi-isiemme antia, siellä kun itää ikuiset metallin siemenet. Tavat tehdä metallia alkavat olla vähitellen vähissä.  Tällä hetkellä tuntuu, että metalli on polttamassa itseään loppuun. Viime vuosina olemme nähneet aina vaan uusia retro-aaltoja, jotka ovat sisältäneet sekä hyviä, että ei-niin-hyviä tekijöitä. Samalla myös vanhat mestarit ovat nousseet ikiunestaan ja tuoneet kädenjälkensä metalliin näinä lopunaikoina. Siellä tulos on ollut jopa häikäisevää. En kuitenkaan päästä irti siitä ajatuksesta, että metalli on juoksemassa tiensä päähän. Vuosia voi olla jäljellä vielä paljonkin, viisi, ehkä jopa kymmenenkin, jos puristamme kaiken mehun irti kuivasta hedelmästämme. Nyt alkaa hiljaa jo kolkuttelemaan ovellamme aika, jolloin meidän täytyisi miettiä saavutuksiamme kulttuurina, ja sitä, mihin voisimme tästä jatkaa. Loppuun hyvä ehdotus mestari Beheritiltä.

Mainokset

One response to “Hengellinen Metalli

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s