Saatana Palvoo Meitä

Huolimatta valtamedian kaikista yrityksistä vallata hevimetalli ja tehdä siitä salonkikelpoista, oikea metallitaide pysyy vielä outolintuna kaikille muille paitsi sisäpiirin hyväksytyille. Sota, ahdistus, suru, kuolema, saatana, tuho ja pahuus pysyvät vielä poissa aamulehden sivuilta ja aamuradion höpötyksestä. Metalli on pystynyt säilyttämään särmänsä ja sitä tuskin ikinä hyväksytään muitten kuin tekijöidensä ja kuuntelijoittensa puolesta. Metallin tapa pureutua ihmisyyden ytimeen heijastamalla sen pimeimpiä puolia pysyy vielä ei-toivottuna tapana toimittajille ja julkaisijoille.

Viime vuoden (2013) ehkä laadukkaimman metallilevyn julkaisi brittiläinen vanhan ajan hevimetalliyhtye Satan. Heidän levynsä Life Sentence sisältää samanlaista materiaalia, joka aikoinaan inspiroi uuden tyylisuunnan, speed metallin, syntyä Kaliforniassa kuulostaen kumminkin myös tähän päivään sidotulta. Kitaramelodiat ovat teräviä ja kauniita, laulajan saarnatessa kuolemasta ja sankareista kovaa ja korkealta, kunnon raspia myöskään unohtamatta. Kaunista, mutta samalla myös aggressiivista, aivan kuten samojen miehien levyillä jo 80-luvun alussa. Kansilehden sivuilla miehet seisovat suorin selin välittämättä tuskin enää suuremmin näyttävätkö ’siisteiltä’ vai eivät, rinnassa ainoastaan sama polte, joka sai heidät yli 30 vuotta sitten tarttumaan soittimiinsa ja aloittamaan epätodennäköisen matkansa kohti hevimetallin kulta-aikaa. Onnistuivat siinä mielestään tai eivät, jälkensä he jättivät kumminkin metallin sointiin ja suorittivat jotain, mistä moni sohvaseikkailija ei pysty edes haaveilemaan: loivat tyylillään 20. vuosisadan tärkeintä alakulttuuria.

Hauskinta tässä vuodessa oli se, että  sen parhaat julkaisut olivat Satanin ja Black Sabbathin uudet levyt. Samat yhtyeet, jotka julkaisivat tärkeimmät teoksensa jo 70-luvulla. Nyt he kantavat soihdut kädessä samaa viestiä, josta he saarnasivat jo silloin: meidän päätöksemme ovat johtaneet meidät helvettiin saatanan levitellessä siipiään kaiken taustalla nauraen. Ozzyhan aikoinaan lauloi paahudesta, joka pilkkasi hyväuskoisia ihmisiä, kun ahneet johtajat veivät heidät himojensa saattelimina tuhoon ja kadotukseen. Eli viesti oli jopa kristillinen. ’God Is Dead?’ kysyy Black Sabbath uudella levyllään ja kurkistaa takaisin maailmaan, jonka he jättivät aikoja sitten, nähden maan päällä ainoastaan pahemman kaaoksen kun aiemmin. Eivätkä pään sisäiset viestit Jumalan kuolemasta ole vieläkään hellittäneet. Myös Satan on samoilla linjoilla ja laulaa levyllään jopa pelottavan positiiviseen sävyyn verrattuna esim. 90-luvun alun metallituotteisiin.

Vuonna 2013 metalli tekee näemmä paluuta juurilleen ollen hetken kuumimalla luomakaudellaan antikristillisillä poluilla. Nyt on vuosi 2014 eikä 1970, mutta olot metallin synnylle ja loistolle ovat jopa oivallisemmat kuin silloin. Kiitos siis Black Sabbath ja Satan, että kävitte muistuttamassa meitä. Nyt on enää meistä kiinni pystymmekö jatkamaan metallin ikitärkeää viestiä ja herättämään ihmiset, ennen kuin Satanin Life Sentence levyn viimeisin biisin sanat ovat liiankin totta.

As flames devour this forest, all around as far as they eye can see
Perfect devastation, a life free zone for evermore it would seem
As seasons fly, a seed may bloom against the odds
Maybe so, in another life, another universe maybe
But nothing grows, nothing grows here

No more to live no more to endure, no more to give
I’ll meet you in another life
No more to breathe, no more to feel, no more to speak
I’ll meet you in another life

Another life, another universe
Another life, another universe

A pyroclastic cloud tears the life from everything in it’s path
Blackens out of the sun, and in it’s wake leaves only ash

Another life, another universe
Another life, another universe

– Satan: Another Universe (Life Sentence, Listenable Records 2013)

Osta digitaalinen levy hintaan 8€.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s